Tutkinnoista kiinnostuneille

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto


Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon (150 osp) avulla saat mm. tietoa päihde- ja mielenterveyshäiriöistä, keinoja tunnistaa niitä sekä käsitellä niihin liittyviä asioita asiakkaan sekä hänen lähiverkostonsa kanssa. Valinnaisista tutkinnon osista voit valita kaksi sinua kiinnostavaa aihetta: digitaalisessa vuorovaikutuksessa toimiminen, laajentuvassa yhteisössä toimiminen tai mielenterveys- ja päihdetyön menetelmien käyttö.

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto


Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon (180 osp) suorittaneena hallitset syvällisesti mielenterveys- ja päihdetyön työprosessin ja sen edellyttämät toimintatavat. Koulutus lisää valmiuksiasi kohdata asiakas ja hänen lähiverkostonsa ammatillisessa ja tavoitteellisessa yhteistyösuhteessa.

Pakollisten tutkinnon osien lisäksi (mielenterveys- ja päihdetyössä toimiminen sekä mielenterveys- ja päihdetyön menetelmät) perehdyt oman valintasi pohjalta joko lasten ja nuorten tai ikääntyneiden mielenterveys- ja päihdetyön erityiskysymyksiin. Toisen valinnaisen tutkinnon osan voit valita myös jostain toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta.
Seuraavassa videossa erikoisammattitutkinnon suorittanut Kati kertoo koulutuksen annista.








Yleistä tutkinnoista 


Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat ammatillista lisäkoulutusta sinulle, jolla on aiemmin hankittua osaamista kyseiseltä alalta, joko aiemman tutkinnon tai työkokemuksen perusteella. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa osoitat osaamisesi käytännön työtehtävissä pääosin työpaikalla.

Opiskelemalla mielenterveys- ja päihdetyön ammatti- tai erikoisammattitutkinnon voit syventää mielenterveys- ja päihdetyön osaamistasi. Molempien tutkintojen kautta lisäät osaamistasi kohdataksesi mielenterveys- ja päihdeasiakkaita työelämässä. Opiskelu sisältää lähiopetuspäiviä, itsenäistä opiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Lähiopetukset toteutetaan päivä- tai iltaopetuksena. Lopuksi osoitat ammatillisessa tutkinnossa hankitun osaamisen näytöissä. Näytöt järjestetään ensisijaisesti työpaikoilla aidoissa työelämän tilanteissa. Tätä varten tarvitset näyttöihin soveltuvan työympäristön. Osaamisesi arvioinnista vastaavat opettajat ja työpaikan edustajat yhdessä.

Sinun kanssasi laaditaan opinnoillesi Henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (Hoks), jossa huomioidaan aikaisempi alaan liittyvä koulutuksesi ja osaamisesi sekä sovitaan siitä, miten saavutat tavoitteeksesi asetetun osaamisen ja millaista opetusta, ohjausta ja tukea tarvitset. Opinnot kestävät henkilökohtaisen suunnitelmasi mukaan 1–2 vuotta.

Alan terveydentilavaatimukset


Opiskelijaksi hakeutuvan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sellaista henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työpaikalla hankittavaan osaamisen hankkimiseen, jos opetushallituksen määräyksessä (OPH-5-2018) määritellyissä tutkinnoissa opintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Henkilön terveydentilan tai toimintakyvyn osalta tulee arvioida mahdollisten sairauksien aiheuttamat rajoitteet ja sairauksien yksilöllinen hoitotilanne.

Opiskelijaksi ottamisen esteenä voivat olla mm. 
  • Sellaiset psyykkiset sairaudet, jotka estävät käytännön tehtäviin tai työpaikalla hankittavaan osaamisen hankkimiseen osallistumisen. Esimerkiksi ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus.
  • Sellaiset fyysiset sairaudet kuten tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet tai vammat sekä krooniset ihottumat, jotka rajoittavat toimintakykyä siinä määrin, että estävät käytännön tehtävissä tai työpaikalla hankittavaan osaamisen hankkimisen. 
  • Veriteitse tarttuva sairaus saattaa rajoittaa käytännön tehtäviin tai työpaikalla hankittavaan osaamisen hankkimisen sijoittumista. 
  • Päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus. 

Koulutuksen järjestäjät


OPH:n verkkosivuilta näet niiden koulutustuksenjärjestäjien listauksen, jotka järjestävät mielenterveys- ja päihdetyön täydennyskoulutusta. Sivupalkista voit rajata hakutuloksia esimerkiksi koulutuksen sijainnin tai pohjakoulutuksesi mukaan.

Haku


Koulutuksiin voi hakeutua joko yksittäinen hakija tai työyhteisö. Koulutuksiin on jatkuva haku.

Kustannukset


Koulutusmaksut vaihtelevat riippuen koulutuksen järjestäjästä (yleensä noin 450 euroa). Oppisopimuskoulutus on maksutonta.