Oma matkani itsensä kehittämisen tiellä

Syksyllä 2017 näin Suomen Diakoniaopiston ilmoituksen keväällä alkavasta Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnosta ja siihen liittyvästä infotilaisuudesta. Tutkinto kuulosti mielenkiintoiselta ja siltä seisomalta päätinkin osallistua infotilaisuuteen ja kuulla tutkinnon sisällöistä lisää. Infotilaisuudessa sain hyvin lisätietoja tutkinnon sisällöistä ja siitä miten sen saa yhdistettyä omaan työhön, joten minun ei tarvinnut edes miettiä kahta kertaa hakemista mukaan koulutukseen, jäljelle jäi vain jännittävä osuus odottaa mahtuuko ryhmään mukaan.

Kaikessa tohinassa työnantajalta muistin kysyä asiaa vasta kun olin jo koulutukseen hakenut, onneksi työnantaja oli sitä mieltä että kyseinen erikoisammattitutkinto tukee hyvin työtäni ohjaajana lastensuojeluyksikössä ja kannusti koulutukseen menemistä. Myöhemmin syksyllä odotettu tieto koulutukseen pääsystä sai innostuksen aikaiseksi.

Koulutuksen kestoksi oli ilmoitettu reilu vuosi alkaen tammikuussa 2018. Koulutuksen alkaessa aloin suunnittelemaan omaa henkilökohtaista opintopolkuani. Työn kannalta itselleni hyväksi vaihtoehdoksi osoittautui tutkinnon suorittaminen oppisopimuksella nykyisessä työpaikassani. Oppisopimukseen liittyen sain hyvät ohjeet sekä koululta, että oppisopimustoimistosta ja oppisopimukseen liittyvät asiat oli helposti hoidettu muutamalla paperin täyttämisellä ja postittamisella. Työnantajani tuli myös hyvin vastaan ja mahdollisti koulussa tapahtuvien lähipäivien olevan työajalla tapahtuvaa, joten lähipäivien yhteensovittaminen työn kanssa oli helppoa.

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto koostuu eri tutkinnon osista, joista yksi on ikääntyneiden mielenterveys- ja päihdetyö. Niin mielenkiintoiselta kun se kuulostaakin, en itse kokenut kyseistä aihealuetta itseäni kiinnostava, koska olen sekä aikaisemmalta koulutukseltani että työltäni keskittynyt lapsiin ja nuoriin, joten näissä opinnoissa halusin keskittyä samaan asiakasryhmään. Tähän löytyi koulun kanssa yhdessä itseni kannalta todella toimiva ratkaisu ja päädyin korvaamaan kyseisen tutkinnon osan suorittamalla erityistä tukea tarvitsevien nuorten ja heidän perheidensä ohjaus ja tukeminen –tutkinnon osan, joka on osa lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkintoa. Jälleen kerran sain hyvät ohjeet koululta ja toisen tutkinnon osan suorittaminen oli joustavaa ja helppoa ja ennen kuin huomasinkaan oli kyseinen tutkinnon osa jo suoritettu näyttönä omalla työpaikalla. 

Itse koulutukseen liittyvät lähipäivät ovat olleet mielenkiintoisia ja niiden sisältö on ollut monipuolista. Itse olen nauttinut oppimistehtävistä joissa olen päässyt hyvin reflektoimaan omaa ammatillisuuttani ja arjen työn erilaisia näkökulmia. Koulutus on tuonut työhön uusia ajatuksia ja näkökulmia ja sitä kautta laajentanut omaa työtäni. Itse asiassa koulutuksen oppimistehtävät ovat sitoutuneet niin hyvin omaan työhöni muun muassa kehittämishankkeen kautta, että välillä koulutuksen edistymistä ei ole edes huomannut.

Nyt syksyllä lähipäivien lähentyessä oli edessä vielä viimeinen opintojen henkilökohtaistaminen. Tutkinnon osien suorittaminen oli edennyt aikataulua nopeammin ja viimeisen tutkinnon osaltakin suunnitelmat olivat jo valmiina, joten oli aika muuttaa aiemmin sovittua oppisopimusta lyhyemmäksi, tämä jälleen onnistui hyvillä ohjeilla täyttämällä vain yhden paperin. Niinpä tällä hetkellä alustavaksi valmistumispäiväksi onkin suunnitelma 19.10. alkuperäistä valmistumispäivää kolme kuukautta aikaisempi ajankohta.

Tässä vaiheessa opinnoista on jäljellä muutama lähipäivä, pari oppimistehtävää ja viimeisen tutkinnon osan näyttö, jonka jälkeen tutkinto on valmis. Henkilökohtaisesti olen ollut todella tyytyväinen koululta saamaani tukeen oman henkilökohtaisen opintopolun suunnittelemiseen ja toteuttamiseen. Itse koulutus on ollut juuri sitä mitä hainkin uusia näkökulmia ja syventävää tietoutta omaan työhöni liittyen samalla saaden uusia menetelmiä ja käytäntöjä arjen työskentelemiseen ja ennen kaikkea oman ammatillisuuden kehittämistä. Voinkin lämpimästi suositella Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkintoa myös muille kiinnostuneille ja kouluna tietenkin Suomen Diakoniaopistoa.

Mikko Ahtila
Opiskelija
Suomen Diakoniaopisto

Kuva: Olichel CC0, pixabay.com